Conflict als groeikans

01-04-2025

Als Deep Democracy facilitator begeleid ik (Hade) vaak let's talk-gesprekken. Een let's talk gesprek is een vorm van conflictresolutie. Het is geen mediation, wat betekent dat het doel niet is afspraken op papier te zetten. De deelnemers aan het gesprek zijn geen 'partijen' in een conflict, maar mensen die elkaar (opnieuw) willen ontmoeten.
Ontmoeten dus. Van mens tot mens. Om je moedig uit te spreken en daar alle ruimte voor te krijgen, terwijl de ander (en ik) enkel luisteren. Er staat geen klokje te tikken, je mag naar woorden zoeken, een stilte laten vallen, onder woorden brengen wat jij graag wil zeggen.

Als je klaar bent, geef je dat aan en gaat het woord naar de ander. Dan hoef je alleen met aandacht te luisteren, en spreekt de ander vanuit authenticiteit.

Beide gesprekspartners hebben (na het maken van veiligheidsafspraken) drie gespreksbeurten, en daarna maken we het even stil en benoemen we wat ons geraakt heeft en wat we geleerd hebben.

Meestal biedt deze vorm ruimte voor compassie, verbinding, en de ander weer ontmoeten als mens en niet als dader of partij. Vaak komt er ook ruimte voor een volgende stap, omdat je echt gehoord en gezien voelen en de ander echt horen en zien, helend werkt.

Voor mij als facilitator gaat het niet in mijn koude kleren zitten.
Mijn hart gaat altijd uit naar beide moedige mensen die daar tegenover elkaar zitten en het gesprek aangaan. Ik zie mijzelf altijd terug, in iedereen die ik op die manier ontmoet.


En ik leer veel over conflict.

Wat ik bijvoorbeeld vaak zie, is dat mensen de sleutel voor hun 'welzijn' aan de ander geven. Ze zijn gekwetst, hebben geleden onder een situatie, worstelen. En de sleutel voor de oplossing ligt bij de ander. Dat maakt een gesprek soms heel moeilijk, want het kan ontzettend complex zijn als de ander dan niet exact zegt wat jij wil horen, of een andere kijk op de situatie heeft dan jij.

Soms zie ik ook dat de sleutel bij de ander wordt gelegd en dat mensen zo verlangen naar verbinding, maar dat ze zelf het sleutelgat dichtplakken met kauwgom en de deur nog eens barricaderen met honderd planken. Zelfs als de ander bereid is de sleutel in te zetten om de situatie weer te openen, lukt het niet meer. Dan voel ik me vaak machteloos. Ik zie iemand die verantwoordelijkheid neemt, de ander erkenning geeft en verbinding zoekt. En ik zie iemand die wanhopig verlangt naar die erkenning en verbinding, maar de deur gebarricadeerd heeft en het sleutelgat vol kauwgom heeft gestopt, waardoor de oprechte woorden van de ander niet door de barricades heen komen.

Iets anders dat ik geleerd heb, is dat we het als mensen soms nodig hebben om ons zelfbeeld in stand te houden door de ander te diskwalificeren of zelfs demoniseren. Sommige mensen zijn zo perfectionistisch en kunnen zo moeilijk van zichzelf verdragen dat ze iets niet helemaal goed hebben gedaan, dat ze een massa modder nodig hebben om naar de ander te gooien. Want ze kunnen zelf alleen maar 'goed' zijn als ze aangetoond hebben, met alles dat ze hebben en zijn, dat de ander 'slecht' is.
Ook dat is vaak pijnlijk om te zien. En dan zou ik de persoon in kwestie willen omarmen en zeggen dat het ok is om iets niet goed gedaan te hebben en daar sorry voor te zeggen. En dat het ook gewoon gebeurt dat een ander iets doet waarvan je je niet kan voorstellen dat iemand dat (met jou) kan doen, en dat dat niet hoeft te betekenen dat de ander een slecht mens is. Hij of zij is gewoon een mens en maakt fouten, en dat is jammer en pijnlijk en brengt soms veel schade toe. Dat slikken is lastiger dan de DSM doorbladeren en de ander een label opplakken.

Wat ik gelukkig ook geleerd heb, is dat elk conflict een groeikans is. Vaak ontstaan conflicten omdat iets geraakt wordt, wat heel wezenlijk is voor ons. Het conflict vergroot dat dan uit tot enorme proporties, en verplicht ons om het aan te gaan.
En dan is een let's talk gesprek een goede manier.
Liefs,

Hade

P.s. Is er spanning en conflict in je organisatie? Overweeg dan een procesbegeleiding waar een let's talk een onderdeel van kan zijn. Maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

P.s. 2. Wil je meer conflictbewustzijn ontwikkelen zodat conflicten (in je organisatie) vruchtbaar kunnen worden? Overweeg dan deel te nemen aan onze opleiding conflictbewustzijn op 8 en 9 mei in Haarlem